Taal: NL / FR

Vroeger en nu

Het is moeilijk om de exacte geboortedatum van de Brusselse wafel te bepalen. Het recept voor wafels werd traditiegetrouw doorgegeven van generatie op generatie. De ingrediënten en de baktechniek bestonden al in 1740. Het eerste recept dat de Brusselse wafel vermeldt dateert waarschijnlijk van 1874.

De benaming ‘Brusselse’ wafel werd hoogstwaarschijnlijk voor het eerst gebruikt in 1842. Menukaarten vermeldden dan ‘Grosses Gaufres de Bruxelles’, ofwel ‘dikke Brusselse wafels’. Grappig detail: het was een banketbakker uit Gent die de term introduceerde, waarschijnlijk om de dikke, luchtige wafel bekend te maken in Vlaanderen.

Een belangrijk verschil tussen de Vlaamse en de Brusselse wafel is dat er voor de Brusselse wafel geen gist gebruikt werd. Het was dus relatief duur om een Brusselse wafel te bakken, want je hebt meer deeg nodig om een wafel te bakken zonder gist dat het deeg doet rijzen. In koffie- en wafelhuizen werd de wafel doorgaans zonder gist gemaakt.

In cafés en op de kermis

© Stadsarchief Brussel

Al honderden jaren worden in de stad Brussel wafels verkocht aan kraampjes of door wandelende straatventers. Sommige Brusselse buurten stonden bekend om hun wafelhuizen, zoals de vroegere wijk Notre-Dame-aux-Neiges met zijn Allée aux gaufres, de Lakense Poort, het Ter Kamerenbos, de vijvers van Elsene en de gemeente Laken.

De Brusselse foor was en is één van de gelegenheden bij uitstek om Brusselse wafels te eten. Vroeger waren kermissen echte volksfeesten. Daar werd er wel gist in het deeg gedaan, zodat er minder deeg nodig was om een wafel te bakken.

Vandaag vind je in Brussel nog steeds veel wafelkraampjes, waar zowel de Brusselse als de Luikse wafel verkocht wordt. Er zijn echter nog maar weinig wafelsalons waar je al zittend een Brusselse wafel kan eten. De Brusselse Wafelengang is een eerste stap naar de heropleving van de Brusselse wafelcultuur.






Bron: Brusselse Wafels. Om te backen dicke wafelen. Door: Jo Van Caeneghem, Danny Crauwels, Gustaaf Ingelaere, Ghislaine Steps

En in strips

copyright (c) Stichting Marc Sleen

Nero is een sympathieke stripheld getekend door Marc Sleen die de hoofdrol speelt in de strip ‘De avonturen van Nero en co’. Samen met bekende personages als Meneer en Madam Pheip, Petoetje en Petatje of de geniale kleine Adhemar beleeft hij tal van avonturen. Eten speelt in de Neroverhalen traditioneel een belangrijke rol: bekend en minder bekend volk passeert aan het frietkraam van Jan Spier en Neroverhalen worden steevast afgesloten met een uitgebreid banket. Sinds de strip De Kille Man Djaro uit 1962 is de wafelenbak als afsluiter het handelsmerk van de Nerostrip geworden.